Op de kenniswebsite delen en verrijken we de opgedane kennis rondom de bouw van de Noord/Zuidlijn. Zo bereiken we de metrobouwers, projectmanagers en communicatiedeskundigen van de toekomst en zullen de lessen van de Noord/Zuidlijn daadwerkelijk beklijven en handvatten bieden aan medewerkers van andere grote infrastructurele werken nu en in de toekomst.
28 mei 2017

Opstelterreinen metro: ingewikkelder dan gedacht

Na vier jaar passen en meten, opknappen en bouwen zijn de drie Amsterdamse opstelterreinen weer volledig in gebruik. Er is flink wat ruimte bijgekomen om de metrostellen te parkeren, te wassen, te onderhouden en te repareren. Projectmanager Felix Paleari deelt de geleerde lessen.

OMA (Opstelterreinen Metro Amsterdam) is niet meer. Of nou ja, bijna niet meer. Ze kijkt terug op een mooi leven en wil ons op de valreep nog een paar lessen meegeven. Projectmanager Felix Paleari vertelde eerder over het project, dat een stuk complexer bleek dan vooraf gedacht.

les_1_oma

 

OMA is geboren als een D&C contract, logisch vond iedereen toen in Amsterdam. Maar of dat eigenlijk wel zo logisch was, vraagt ze zich nu af. Binnen de context waarin ze opgroeide kreeg ze nauwelijks de mogelijkheid om zelf dingen te bedenken. Iedereen om haar heen wist precies wat ze wilden en hoe ze het wilden. Als je zo goed weet wat je wil dan kun je het maar beter ook precies zo vragen, vindt OMA. Of te wel: Wanneer er niets te designen valt, moet je die vrijheid misschien ook niet geven.

oma_les_2

Er wordt veel gepraat in zo’n project, gezellig vindt OMA, koekje d’r bij. Maar als je niets afspreekt, gebeurt er ook niets, merkte ze op een gegeven moment. Daarom heeft ze de regel ingesteld. Lullen mag. Maar niemand verlaat de ruimte voordat voor er duidelijke afspraken zijn gemaakt over het poetsen.

oma_les_3

Grijs is mooi voor je haren op een zekere leeftijd, maar verder moet je die kleur zo veel mogelijk uit je project houden, vindt OMA. Grijze gebieden zorgen voor ellende. Trek duidelijke grenzen zodat iedereen weet wie waarvan is.

oma_les_4

Je kent ze wel die dagelijkse horoscopen in de krant. Hoe minder specifiek, hoe groter de kans dat je je er in herkent en dat het klopt. Zo is het ook met opdrachten, vindt OMA. Het is makkelijk om iets op te schrijven waar iedereen zich in kan vinden. Maar net zo min als OMA in horoscopen gelooft, gelooft ze dat het goed komt met vage opdrachtomschrijvingen. Oftewel: wees specifiek, anders kun je maar één ding met zekerheid voorspellen: namelijk dat het niet goed komt met je opdracht.

oma_les_5

Er was een tijd dat OMA bijna in scheiding lag met haar partner. Communiceren deden ze enkel nog per mail en brief en het liefst via hun juristen. Met als gevolg dat ze uiteindelijk over bijna alles ruzie hadden. Nadat ze in therapie zijn gegaan, hebben ze besloten om het toch nog met elkaar te proberen. Ze zijn weer bij elkaar gaan wonen en hierdoor moesten ze wel praten. In het begin ging dat nog wat stroef, maar algauw merkten ze dat ze elkaar beter gingen begrijpen. Dit werd meteen OMA’s grootste levensles: als je elkaar niet ziet, mis je een groot deel van de boodschap.

oma_les_6

Hoe ver ga je in het aantonen van wat je hebt als iets al in gebruik is? OMA is nog van de oude stempel, degelijkheid en verantwoordingsplicht staan bij haar hoog in het vaandel. Maar vakmanschap ook. En in sommige gevallen moet je daar volgens haar meer op vertrouwen en op basis daarvan durven te beslissen dat iets goed genoeg is.

oma_les_7

Zoals vaker in projecten dreigde ook het leven van OMA maar niet te eindigen. Zelf was ze er klaar voor, maar alles bleef maar voortslepen op restpunten. Totdat de poort dicht gegooid dreigde te worden: binnen zes weken moest het klaar zijn met OMA. Op dat moment schrok ze daarvan, zes weken was ineens wel erg snel. Maar het bleek precies de duidelijkheid te geven die nodig was, waardoor ze afscheid kon nemen van haar partner. De lange lijst met restpunten werd gereduceerd tot 10 essentiële discussiepunten. En de rest werd netjes overgedragen in haar nalatenschap.

Reacties

Reacties zijn gesloten.

keer bekeken

Gerelateerde artikelen

Kansen en knelpunten webstrategie Noord/ZuidlijnOok de kraanmachinist is omgevingsmanagerNoord/Zuidlijn web strategy: opportunities and obstaclesVan pispaal, via vertrouwen naar trotsKen uw omgeving! Maar: hoe?Bouwen aan omgevingsmanagement