Op de kenniswebsite delen en verrijken we de opgedane kennis rondom de bouw van de Noord/Zuidlijn. Zo bereiken we de metrobouwers, projectmanagers en communicatiedeskundigen van de toekomst en zullen de lessen van de Noord/Zuidlijn daadwerkelijk beklijven en handvatten bieden aan medewerkers van andere grote infrastructurele werken nu en in de toekomst.
13 juni 2013

Samenwerken is niet hetzelfde als elkaar niet tegenwerken

De kostenoverschrijdingen, vertragingen en schade aan de panden aan de Vijzelgracht zijn niet meer terug te draaien. Voor sommigen zal het project Noord/Zuidlijn daardoor nooit meer het predicaat “succes” kunnen krijgen. Wie alleen naar de periode 2009 – heden kijkt komt mogelijk tot een andere conclusie. De prognose einde werk is al jaren stabiel en de planning van de oplevering staat nog steeds op eind 2017. Ook is het beter gesteld met de reputatie van het project en zijn relaties met belanghebbenden verbeterd. Wat is er veranderd en welke lessen zijn daaruit te destilleren?

Ook insiders
In 2011 is op verzoek van de burgemeester Eberhard Van der Laan een top 10 Noord/Zuidlijn lessen geformuleerd. Deze lijst is voor het overgrote deel door indirect betrokkenen opgesteld. Wij vonden het interessant om het ook aan de insiders te vragen. Aan de mensen die in de afgelopen periode aan het roer hebben gestaan.

Kanttekening één van de 10 lessen
Gerard Scheffrahn bijt in bijgevoegd stuk de spits af. Als contractmanager diepe stations was zijn opgave om na de verzakkingen orde op zaken te stellen bij de diepe stations (Rokin, Vijzelgracht en De Pijp). In zijn artikel gaat hij in op noties die aan de basis hebben gelegen van het veranderingsproces. Noties waarvan hij stelt dat deze buiten het reguliere denken over projectmanagement vallen en daarom in evaluaties van projecten onvoldoende aandacht krijgen. Zo beschrijft hij de betekenis van complexiteit en dynamiek voor de praktijk van alledag, gaat hij in op de essentie van samenwerken, het onderscheid tussen feiten en percepties en de betekenis van leiderschap. Ook plaatst hij een kanttekening bij één van de 10 lessen.

Gerard Scheffrahn is sinds 2009 contractmanager diepe stations van de Noord/Zuidlijn. Download hier zijn artikel: Samenwerken is niet hetzelfde als elkaar niet tegenwerken. Vragen, of bent u het bijvoorbeeld niet eens met Gerard? Zet uw reactie hiernaast.

Reacties

Reacties zijn gesloten.

keer bekeken

Gerelateerde artikelen

Van tunnelvisie naar glazen huisHet belang van échte samenwerkingHoe manage je een complex boorproces?Innovatief aanbesteden bij de Dienst MetroNieuwe meetmethode Amsterdams tram- en metronetwerkBouw een metro…in zeven stellingen