Op de kenniswebsite delen en verrijken we de opgedane kennis rondom de bouw van de Noord/Zuidlijn. Zo bereiken we de metrobouwers, projectmanagers en communicatiedeskundigen van de toekomst en zullen de lessen van de Noord/Zuidlijn daadwerkelijk beklijven en handvatten bieden aan medewerkers van andere grote infrastructurele werken nu en in de toekomst.
24 juli 2017

Uitkomst vervolgstudies uitbreiding Amsterdams metronet

Naar aanleiding van de raadsbehandeling van de uitkomst van de metroverkenningen in december 2015, zijn er vervolgstudies gedaan. Dit om andere varianten te onderzoeken, maar ook te kijken naar de omhoog gestelde groeicijfers van Amsterdam, kosten en andere ontwikkelingen. We praten met Onno van het Groenewoud van de gemeente Amsterdam, die de afgelopen jaren verantwoordelijk was voor de diverse metroverkenningen.

Dit artikel verscheen eerder op wijnemenjemee.nl en is geschreven door Duco Vaillant.

Vorig jaar is besloten om vervolgstudies te doen. Wat heeft het opgeleverd?

“Twee jaar terug waren we niet zo bezig met groei. Nu zijn we veel meer gaan kijken hoe we de stad nog verder kunnen laten groeien rondom de (toekomstige) metrostations. Het aanleggen van een metro kost altijd een hoop geld, nu hebben we veel meer integraal gekeken hoe we de baten door ontwikkeling rondom de stations kunnen vergroten.“

Laten we de varianten één voor één afgaan. Hoe zit het met het sluiten van de kleine ring?

“We hebben bij het sluiten van de ring – het doortrekken van de Ringlijn, lijn 50 van Isolatorweg naar Centraal – vooral gekeken naar de ontwikkeling van het gebied wat we Haven-Stad noemen. In de eerste van de vier fases zullen hier zo’n 25.000 mensen gaan wonen en volstaan de bussen die hier rijden. Alleen, in de latere fases, moet deze buurt verder groeien naar zo’n 125.000 inwoners en dan is een metro voor de ontsluiting van het gebied noodzakelijk.“

verkenningen_varianten

De onderzochte varianten.

verkenningen-sluiten-ring

Heeft het sluiten van de kleine ring niet effect op het treinverkeer tussen CS en Sloterdijk zoals vroeger werd gezegd?

“Dit effect is er nauwelijks. De trein is namelijk sneller dan de metro op dit traject, omdat de metro tussentijds meerdere keren stopt. Bij eerdere studies in het verleden werd de ringlijn ook niet direct gekoppeld aan de bestaande Oostlijn bij Centraal. Uit het vervoermodel blijkt dat er veel reizigers vanaf de Ringlijn blijven doorrijden op de Oostlijn. Voor de stad doet het sluiten van de Ringlijn ook meer dan alleen voor de Haven-Stad.”

De Oost/Westlijn komt er nu beter uit qua kosten-batenanalyse. Wat is er veranderd?

“Meerdere aspecten. Allereerst verdere verdichting van de bestaande stad met vooral meer arbeidsplekken. Het gaat dan om 80.000 extra werkplekken. Als het om nieuwe woningen gaat, dan gaat het vooral om nieuwe huizen in Osdorp in Nieuw-West en Zeeburgereiland aan de andere kant waar rekening mee is gehouden. In totaal gaat het hier om 40.000 woningen. Ook hebben we de route gewijzigd naar het Zeeburgereiland in plaats van naar Science Park. Op het Zeeburgereiland zijn er namelijk grote plannen voor verdere ontwikkeling. Daarnaast hebben we gerekend met een automatisch bestuurde metro die hoogfrequenter rijdt, hetgeen de vervoerwaarde ook doet stijgen.”

verkenningen_vervoerwaarde

De vervoerwaarde van de verschillende varianten.

verkenningen-oost_westlijn

Oost/Westlijn vanaf Schiphol naar het Zeeburgereiland.

Er zou ook worden gekeken naar de kostenkant. Hoe zit dat?

“We hebben nog eens alle stations tegen het licht gehouden. Zo is een station bij het Frederiksplein gesneuveld. Deze zit namelijk vrij dichtbij de stations Vijzelgracht en Weesperplein. Omdat het bij de Oost/Westlijn ook om een geheel nieuwe metrolijn gaat, hoef je technisch niet alles hetzelfde te doen als bij de bestaande lijnen. Zo hebben we gekeken naar kortere metro’s van circa 70 meter met een hoge frequentie en automatische bediening. De stations zijn dan korter, wat ook qua boren scheelt, omdat de boor minder diep hoeft. Al met al hebben we, ondanks de duurdere en langere route naar het Zeeburgereiland, de kosten van 7,2 miljard euro naar ruim 6,6 miljard euro omlaag kunnen brengen.”

Als laatste: het doortrekken van de Noord/Zuidlijn. Hoe doet deze het qua kosten-batenanalyse?

“Deze doet het niet zo heel goed. Je kan namelijk maar een beperkt gebied ontwikkelen vanwege de nabijheid van de luchthaven zelf met alle landingsbanen en andere infrastructuur. Alleen het Schinkelkwartier kan je verder ontwikkelen. Daarnaast voegt deze verbinding vrij weinig toe aan het bestaande OV.”

schiphol2

Doortrekken Noord/Zuidlijn richting Schiphol met extra programma.

schiphol

verkenningen_kosten_baten

Gezien de hoge kosten voor een metro, zou u nog wel kiezen voor meer metro?

“Ja. Ondanks dat je de kosten van de aanleg er niet uithaalt, doet de metro veel voor de stad. Als OV-middel is het ook veel efficiënter dan een tram. Het levert daarbij reisvoordeel op vanwege de hoge snelheid en betrouwbaarheid in de stad. In combinatie met ontmoedigingsmaatregelen voor de auto kan je er ook voor zorgen dat mensen deze laten staan. Daarnaast kun je de binnenstad ontlasten, zeker omdat het huidige verkeer niet meer allemaal door de straten past. Bij de voorgestelde Oost/Westlijn kan je zelfs de tram op de binnenring helemaal weghalen.”

Hoe nu verder?

“Metrostation Sixhaven is eerder uit de verkenningen gehaald en wordt nu meegenomen met de Sprong over het IJ. Een eventuele sluiting van de ring wordt meegenomen in de verdere ontwikkeling van Haven-Stad. Daarnaast wordt bij de Sluisbuurt gedacht aan een tram of vrije busbaan naast de Amsterdamse brug. Het kost weinig meer om zo’n brug sterk en breed genoeg te maken, zodat hier in de toekomst een metro over zou kunnen rijden. Daarnaast loopt er nog een verkenning waarbij onderzocht wordt of een combinatie tussen metro en trein mogelijk en wenselijk is aan de west- en zuidkant van Amsterdam.”

Reacties

Reacties zijn gesloten.

keer bekeken

Gerelateerde artikelen

Kansen en knelpunten webstrategie Noord/ZuidlijnOok de kraanmachinist is omgevingsmanagerNoord/Zuidlijn web strategy: opportunities and obstaclesVan pispaal, via vertrouwen naar trotsKen uw omgeving! Maar: hoe?Bouwen aan omgevingsmanagement